Afdrukken
Categorie: Agenda
Hits: 372

v.a. 2 pers | v.a. € 7,50 p.p. | ma t/m za
Fietsroute langs historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog. In opdracht van en in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel.

Het Nederlandse leger trok zich in de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940 terug op de Gelderse oever van de IJssel nadat bruggen opgeblazen en spoorverbindingen onklaar waren gemaakt. Vol ongeloof keken de Zwollenaren naar de Duitse soldaten die vroeg in de middag de stad binnenreden en –marcheerden. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.

Fiets met een ervaren gids langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog in binnenstad, buitenwijken en omgeving van Zwolle!

Leek de bezetting de eerste tijd nog wel mee te vallen, geleidelijk aan trokken bezetting, oorlog en verzet diepe sporen in de Zwolse samenleving: de isolatie en deportatie van joodse medeburgers, de collaborerende NSB’ers, de neergeschoten geallieerde vliegtuigen, dwangarbeid, onderduikers, verzet en liquidaties. De vreugde was dan ook groot toen Canadese infanteristen op 14 april 1945 de stad bevrijdden.

Historische fietstocht ‘Oorlog in Zwolle’ , circa 23 km, 2,5 – 3 uur

De fietstocht met een ervaren gids start bij het Zwolse Balletjeshuis en voert u bij vertrek en terugkeer langs een aantal historische plekken in de binnenstad. Al snel verlaat u echter het centrum om met verhaal en beeld ook de plaatsen in de wijde omgeving van het centrum te bezoeken die ons herinneren aan bezetting en bevrijding, onderduiken en verzet, de IJssellinie, strategische spoor- en wegverbindingen, meedogenloze liquidaties en geallieerde bommenwerpers.

Deze fietstocht is ontwikkeld in opdracht van, en in samenwerking met, Historisch Centrum Overijssel.

Prijsinformatie

1-9 personen € 10,- per persoon (met een minimum van €50,-)
10-20 personen € 8,50 p.p.
Meer dan 20 personen: €7,50 p.p.
N.B. Wij proberen steeds groepen samen te voegen. Wilt u dit per se niet dan kunt u dat aangeven op onderstaand formulier

Viering 75 jaar Vrijheid: Fietsroutes op inschrijving

Tijdens het jubileumjaar wordt deze fietstocht wekelijks aangeboden.
Steeds op zaterdag om 13.00 uur. N.B. Deze fietstocht gaat alleen door bij voldoende deelnemers. U kunt op onderstaand formulier aangeven welke datum u mee wilt fietsen.

Mogelijkheden voor scholen

Deze fietsroute is ook interessant als onderdeel van schoolprojecten over de Tweede Wereldoorlog. Wij hanteren hiervoor aangepaste tarieven.

> Reserveren kan via Zwollegids.nl.