Afdrukken
Categorie: Agenda
Hits: 78

2 oktober 2020 t/m 3 januari 2021 | Grote Kerk aan de Grote Markt 18 in Zwolle
Inwoners van Berkum die een neergestorte Amerikaanse piloot in veiligheid brengen, een groep voedselzoekers bij de IJsselbrug, de deportatie van een groep Joodse inwoners van Zwolle en de installatie van NSB’er Egon von Bönninghausen als Commissaris van Overijssel. Zomaar een greep uit de indrukwekkende foto’s die te zien zijn in de expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’. De expositie is vanaf vrijdag 2 oktober te zien in de Grote Kerk in Zwolle.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) startte vorig jaar de actie ‘WO2 in 100 foto’s’ om zo een landelijk overzicht te creëren. Elke provincie leverde een bijdrage met de meest aansprekende oorlogsfoto’s. In Overijssel gaf Historisch Centrum Overijssel gehoor aan de oproep en besteedde aandacht aan de actie, waardoor er vanuit het publiek, historische verenigingen en andere erfgoedinstellingen foto’s werden ingezonden. Na een selectie door een jury en een publieke stemronde werden de 50 meest aansprekende Overijsselse oorlogsfoto’s geselecteerd. Het resultaat van alle provinciale inzendingen is het gelijknamige boek ‘WO2 in 100 foto’s’ dat eerder dit jaar is verschenen, waarvoor maar liefst 10 Overijsselse foto’s zijn uitgekozen met ook een Overijsselse foto op de cover.

Pop-up expositie
Van de selectie van de 50 Overijsselse oorlogsfoto’s hebben het NIOD en Historisch Centrum Overijssel een pop-up expositie samengesteld. De expositie is vanaf 2 oktober t/m 3 januari 2021 te zien in de Grote Kerk aan de Grote Markt 18 in Zwolle. Eerder waren de foto’s te zien in het Memory Museum in Nijverdal. Voor 2021 wordt nog gezocht naar een geschikte locatie in Twente.De foto van de deportatie van Joden in Zwolle Foto Historisch Centrum Overijssel

Foto: Historisch Centrum Overijssel. Op de foto zie je hoe Nederlandse politiemannen in Zwolle een groep Joden wegbrengen naar een verzamelpunt, waarna ze richting Westerbork gaan. Het is voor het eerst dat een niet-Amsterdamse foto is opgedoken.