14 april is het 76 jaar geleden Zwolle bevrijd is. Er zijn die dag meerdere herdenkingen, er is een live stream en dankzij ANNO, museum in de maak.

ANNO, museum in de maak zoekt meer verhalen over de vrijheid van 14 april tot 5 mei

ANNO biedt een livestream op 14 april. Er zijn dan vrijheidsverhalen te bekijken van Zwollenaren. Tegelijk is dit het startsein voor het ophalen van nieuwe vrijheidsverhalen, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. ANNO gaat haar nieuwe Zwolse Verhalenbus, volledig coronaproof, inzetten om actief vrijheidsverhalen op te halen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal met ons wil delen.

Onderstaande foto is gemaakt toen Zwolle bevrijd was. (Her)ken jij 1 van de kinderen op deze foto? Dan is ANNO op zoek naar jou. Want ANNO hoopt, samen met Zwollenaren, de verhalen van deze kinderen te vinden. Ga naar de website van ANNO en lees meer over dit project.

ANNO heeft ook een audiotour ontwikkeld die vanaf 14 april te beluisteren is.
> Lees er meer over.

Tekst loopt door onder foto.. 

NL ZlHCO 1602 2665 0001

Herdenking monument Ter Pelkwijkpark

De Geert Groteschool en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks op of rond 14 april een plechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark, bijgewoond door de burgemeester.

Bij dit monument hangen drie vlaggen: de Canadese, de Nederlandse en de Zwolse. De opstelling, gezien met de rug naar de vlaggen, is als volgt: de Canadese vlag links, de Nederlandse in het midden en de Zwolse vlag rechts. Vanwege de maatregelen rondom corona is het nog niet zeker hoe er dit jaar vorm gegeven wordt aan de herdenking. 

Herdenking monument Pilotenlaan in Zwolle-Zuid 

Kinderen van basisschool De Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan de Zwolse bevrijdingsdag. Zij staan in het bijzonder stil bij de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Vanwege de maatregelen rondom corona is het nog niet zeker hoe er dit jaar vorm gegeven wordt aan de herdenking. 

Hang de vlag uit!

Op 14 april mag de vlag uit. En of het nu de Zwolse vlag is of de Nederlandse. Het mag allebei. 

Lees hier de vlaginstructie van de gemeente Zwolle.

Geen vlag? In de Peperbus van 7 april is een poster opgenomen die je kunt uitknippen en op je ruiten kunt plakken om iedereen te laten weten dat 76 jaar geleden op 14 april Zwolle werd bevrijd. Dus doe mee, knip hem uit en hang hem voor je raam. Je kunt ook onderstaande pdf printen en op je ramen hangen. 

hangdevlaguit14april
 pdfdownload deze poster als pdf