Woensdag 7 oktober 2020 
Herdenking monument Haersterveerweg door de Campherbeek en Duyvenkamp die dit monument hebben geadopteerd. 

Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg in Zwolle wordt woensdag 7 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zeven mensen gefusilleerd.

Het monument aan de Haersterveerweg is in 1987 geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Bij de plechtigheid, die op 7 oktober a.s. om 11.00 uur begint, zijn leerlingen van de twee scholen actief betrokken. Ook de Vereniging Veteranen Zwolle speelt een grote rol bij de voorbereiding van de herdenking en tijdens de plechtigheid. Wethouder William Dogger woont de herdenking bij namens de gemeente Zwolle en legt bloemen bij het monument. Ook leerlingen en nabestaanden leggen bloemen bij het monument.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Wij vragen voor deze bijeenkomst extra aandacht voor de richtlijnen van het RIVM rondom het coronavirus. Dat betekent dat we bij de herdenking 1,5 meter afstand houden van elkaar, geen handen schudden en niet het Wilhelmus zingen. Na afloop van de herdenking is er geen samenkomst op de basisschool.