Afdrukken
Categorie: Archief
Hits: 435

Dinsdag 14 april 2020 | Vanaf 13.00 uur
De stadsbeiaardier speelt het carillon van OLV de Peperbus. 75 jaar geleden om extact 13.00 uur werden de klokken van de Peperbus geluid en kon er gefeest worden. 

In totaal doen er 75 dorpen en steden met stadscarillons mee en wordt klokken muziek gespeeld uit de tijd van de bevrijding. De ''beiaardestafette'' is georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging om 75 jaar bevrijding te vieren. De klokken zullen steeds bespeeld worden op of rond de datum dat de plaats bevrijd werd. In Zwolle is dat dus exact op de dag dat Zwolle 75 jaar gelede bevrijd werd. Dit maakt onderdeel uit van de landelijke beiaardestafette ‘2020: Nederland 75 jaar vrij!’:

Organisatie: Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging i.s.m. stadsbeiaardier

Over de landelijke beiaardeestafette 2020
Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht is op zaterdag 14 september 2019 de nationale carillon-estafette gestart.

De Limburgse hoofdstad is de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd. Aansluitend volgt de carillon-estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. Natuurlijk gaat deze tour ook tussen 1 en 17 april 2020 door Overijssel. Van oudsher staan carillons en kerkklokken symbool voor vrede en welvaart.

Klokkenroof

Circa 9.000 Nederlandse carillons en kerkklokken, met een totaalgewicht van 3,5 miljoen kilo klokkenbrons, werden in de oorlogsjaren uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten en gebruikt ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet en vertragingstactieken van het verzet is bijna de helft van deze klokken uiteindelijk bewaard gebleven. Na de oorlog zijn alle geregistreerde klokken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

De carillonestafette is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. De plaatsen kunt u via de interactieve kaart zien en deze wordt verder aangevuld. 

> Bekijk het Nationaal programmaboekje.