Afdrukken
Categorie: Archief
Hits: 435

GEANNULEERD | Zaterdag 15 augustus | Park Eekhout
Deze dag worden alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 herdacht. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats van 19.30 tot omstreeks 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle.

I.v.m. corona is dit evenement geannuleerd.

De herdenking werd 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld, onderdrukking, gevangenschap en terreur in Oost Azië, tijdens de oorlogen en militaire conflicten, die plaatsvonden in de periode van 1942 tot en met 1962.

De 3 periodes van 1945 tot 1962, t.w. bezetting van Nederlands Indië, Bersiap gevolgd door de Indonesische revolutie en de conflicten om Nieuw-Guinea hebben tienduizenden leven gekost. Al deze slachtoffers in Oost Azië herdenken we op 15 augustus.

Deze slachtoffers zijn overleden door veel verschillende gebeurtenissen tijdens en na de oorlog als gevolg onderdrukking, gevangenschap en terreur in Oost Azië. Gebeurtenissen die bij de overlevenden en nabestaanden in het geheugen gegrift staan.

Het is erg moeilijk om een volledig overzicht te geven, omdat het oorlogsgeweld zoveel impact heeft gehad. Van grote tot kleine gebeurtenissen, waarbij ook het aantal slachtoffers enorm varieert. Voor de nabestaanden maakt dit onderscheid echter niet uit, zij verloren hun dierbaren.

Hun opa, oma, vader, moeder, broer, zus en zelfs hun kind.