Afdrukken
Categorie: Archief
Hits: 931

Ook in Zwolle maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

4 en 5 mei 2020 in zwolle

4 mei: kranslegging en klokken 
Op 4 mei 2020 on de ochtend zal burgemeester Peter Snijders, samen met zijn vrouw, een krans leggen bij het monument in het Ter Pelwijkpark. Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het St. Michaelsgilde de grote klok van OLV de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang die dit jaar niet kan doorgaan. De grote klok van de Peperbus luidt dit bijzondere lustrumjaar voor het eerst op 4 mei. Het is de bedoeling hiervan een vaste 4 mei traditie te maken. Voortaan luidt de grote klok dus ieder jaar op 4 mei van 19.15 tot 19.25 uur. Bert Dijkink van het Klokkenluidersgilde St. Michael speelt om 19.58 uur het 'signaal Taptoe Infantrie' vanaf de Peperbus. Hiermee wordt aangesloten bij een landelijke actie waarbij alle trompettisten in Nederland opgeroepen worden om om 19.58 u de Taptoe te spelen.

4 en 5 mei: Zwolse Theaters | Online Theater Na de Dam | Theater de Makkers
De gans is gevlogen
Jongeren uit Zwolle verdiepten zich onder leiding van theatermakers Fieke van der Panne en Yuna Linde in de geschiedenis van Zwolle ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de live Zoom voorstelling De gans is gevlogen.

In De gans is gevlogen tonen de jongeren hun onderzoek naar communicatie ten tijde van de oorlog. Met wie had je toen contact en hoe? Wie miste je in die tijd? Hoe beleefde je de dagen in huis? En hoe beleven de jongeren dit zelf in deze complexe tijd?

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

> Bestel gratis kaarten via de website van Zwolse theaters.

5 mei: 5 voor5-moment
Op 5 mei 2020 is er ieder jaar een 5voor5-moment vanuit het Nationaal Comité. Er wordt dan stil gestaan bij onze vrijheid, maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Meer dan ooit is dit een moment om van ons te laten horen. In samenwerking met Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging speelt stadsbeiaardier Martien van der Knijff dan het lied 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' van Ramses Shaffy met aansluitend nog meer liederen. 

5 mei: Bevrijdingsfestival Overijsel
Het Bevrijdingsfestival Overijssel zendt 5 mei exact om 14.00 uur vanaf bevrijdingsfestivaloverijssel.nl een speciale uitzending uit waarin ze terugblikken naar mooie momenten van voorgaande edities van het festival. Maak van je huiskamer een festival en kijk mee! Ze laten je beelden zien van optredens die nergens online te vinden zijn en die ze nog 1x voor dit speciale moment online mogen delen. Wist je trouwens dat ze dit jaar hun 30ste editie zouden vieren? Deze uitzending is ook te zien op RTV Oost op exact hetzelfde moment.Op Facebook gaan ze de hele dag live met optredens van eerdere edities die je nog 1x kunt bekijken en op de site is een speciale pagina ingericht om heel veel optedens terug te kijken. 

Bevrijdingsfestival Overijssel roept ook op om vanaf de bank het vrijheidsvuur door te geven. Via vrijheidsvuur.nl kun je 4 mei vanaf 21.00 uur het Vrijheidsvuur digitaal doorgeven. Wist je trouwens dat dit vuur echt naar Zwolle komt? Het vuur wordt uit Wageningen opgehaald door Brita Röhl (63). Zij is medeoprichter van de Stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen 1943 (lees haar verhaal hier).

> Lees het hele bericht op de website van Bevrijdingsfestival Overijssel.  

5 mei: Online Human Library – wie durft dit gesprek aan?
Stadkamer leent mensen uit

Op 5 mei ‘s middags wordt de eerste online editie van Human Library georganiseerd. Die dag leent Stadkamer geen gewone boeken uit, maar mensen met een verhaal. Iedereen kan die middag een van de circa 10 ‘boeken’ lenen voor een kort gesprek. Gewoon uit nieuwsgierigheid of omdat je wilt weten of datgene wat je altijd dacht, wel klopt. Een uitdaging, zowel voor de boeken als de leners. Eigenlijk stond deze Human Library gepland op het Bevrijdingsfestival in Zwolle, maar nu dus online vanwege de maatregelen rond de coronacrisis. Het enige wat men nodig heeft is een laptop of mobiele telefoon en een goede verbinding. Meedoen is gratis, wel vooraf opgeven.

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Trans-vrouw, militair, huiselijk geweld en geadopteerd zijn enkele titels van boeken die klaar staan om hun verhaal te delen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden. Durf jij het aan om je vooroordeel te ontmoeten?

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Je kunt je inschrijven voor een gesprek via de link thehumanlibrary.nl/agenda/5mei Daar vind je ook de boeken waar je mee kunt spreken en de voorwaarden voor het gesprek. Een gesprek duurt 20 minuten en er zijn 3 rondes. Wacht niet te lang want vol is vol.

4 en 5 mei: NATIONAAL

4 mei: de hele dag de vlag op half stok

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. 

De algemene vlaginstructie voor 4 mei is dit jaar net even anders: eenmalig hangt de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Minister-president Rutte heeft, met instemming van de ministerraad, een vlaginstructie vastgesteld voor maandag 4 mei 2020. De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vindt dan 75 jaar na 1945 plaats. In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok.

Bloemen voor 4 mei

Nu we op 4 mei samen thuis herdenken, zoeken we naar manieren om toch verbonden te blijven. Samen zoeken we naar een manier om stil te staan bij 4 mei en de betekenis van de oorlogsmonumenten in het land, die ons herinneren aan de oorlogsslachtoffers. Om hier vorm aan te geven willen we u graag betrekken bij het project Bloemen voor 4 mei van Tikkie en FlowerPower in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vanaf 27 april is het voor heel Nederland mogelijk om via Tikkie voor 4,50 euro een bos rood-wit-blauwe bloemen te doneren. De bloemen worden neergelegd bij maximaal 75 oorlogsmonumenten in Nederland. Het monument in het Ter Pelkwijkpark is ook aangemeld. Nu de vingers kruisen dat we één van de 75 zijn in Nederland.
Ook een boeket kopen? Dat kan via de website bloemenvoor4mei.nl.

Blaas de Taptoe OP 4 mei 2020 | 19:58 uur

taptoe

Op 4 mei a.s is het idee dat alle trompettisten in Nederland om 19.58 u het 'signaal Taptoe Infantrie' uitvoeren, ook in Zwolle!

In je tuin, in de straat, op een plein, bij een verzorgingshuis, ziekenhuis of op een kerktoren. Laten we 75 jaar vrijheid zo gedenken en ondanks de crisis invulling geven. Deel en zeg het voort. Doe mee. Succes.

Een initiatief van: Harmen Klaver.

Brand een kaarsje

In 2020 staan we stil bij 75 jaar vrijheid. We markeren dit moment door samen met heel Nederland het vuur te ontsteken. Vandaag is alles anders; we leven in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is. Op 4 mei vanaf 21.00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het écht ontstoken vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.

Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die betaald is voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken.

In 2020 staan we stil bij 75 jaar vrijheid. We markeren dit moment door samen met heel Nederland het vuur te ontsteken. Vandaag is alles anders; we leven in een tijd waarin we voelen wat beperking van vrijheid is.

Op 4 mei vanaf 21.00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het écht ontstoken vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.

Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die betaald is voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken.

Meer informatie is te vinden op vrijheidsvuur.nl.

Op 5 mei mag de hele dag de vlag uit

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Online kunt u bij diverse vlaggenfabrikanten een vlag bestellen.

Praat met elkaar over vrijheid

Praat met elkaar over de betekenis van 75 jaar vrijheid en lees de verhalen op vrijheid.nl. en op natuurlijk ook op deze website.