zo 6 september | Diverse speeltijden | € 10,- | Werkplaats Zwolse theaters presenteert
Op zondag 6 september 2020 komen de makers van de podcastserie HEIMAT NEUHOF terug in het theater met hun verhalen van het onderzoek dat zij in augustus in Duitsland en Polen deden. 6 september is tevens de dag van de Heimat, een herdenkingsdag voor ontheemden. Een dag die in Duitsland tegenstrijdige reacties uitlokte en dat ook nog steeds doet, maar in Nederland onbekend is. Op deze dag tonen de makers bij Zwolse theaters een uitgebreid documentair reisverslag aan publiek. Een livevertelling met daarin verweven opnames van de tocht.

HEIMAT NEUHOF ("thuis Garbek") is een project van theatermaker Silas Neumann over de vlucht van zijn grootmoeder, 75 jaar geleden, van Garbek (Polen) naar Oberhausen (Duitsland). Samen met makers Wieger Steenhuis, Sebastiaan Flier en Sjef Mols gaat Silas de reis van zijn grootmoeder ervaren, onderzoeken en vastleggen om meer te begrijpen van dit stuk van de geschiedenis van zijn thuisland, Duitsland.

Net als een vijfde van de Duitse bevolking, moest ook de grootmoeder van Silas vanuit het huidige Polen naar Duitsland vluchten in 1945 vanwege de snelle opmars van het Sovjet-leger. Voor haar is de streek die zij verliet altijd het beloofde land gebleven, terwijl zij er zelden over sprak. Silas volgt haar sporen, terug naar Neuhof. Wat is er nog over van de plek waar zijn grootmoeder zo naar verlangde? Waarom onderdrukte ze haar verlangen naar haar Heimat? Waar kwam de schaamte voor haar afkomst vandaan die zij voelde?

> Ga naar de website van Zwolse theaters voor kaarten.