Skip to main content

Het verhaal van burgemeester Peter Snijders

Dit interview is afgenomen in het kader van 75 jaar vrijheid. We gingen in gesprek met Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle, over het belang van vrijheid voor de stad, maar ook voor hem persoonlijk.

Peter komt net uit een andere afspraak, maar zit direct vol in het onderwerp als hij enthousiast begint te vertellen over zijn inmiddels 92-jarige vader. “Mijn vader was 13 jaar toen de oorlog begon en heeft deze dus heel bewust meegemaakt. Toen ik opgroeide vertelde mijn vader de verhalen over het luisteren naar de geheime Radio Oranje op zolder in de molen waar hij woonde. Maar voor hem was de oorlog in 1945 nog niet voorbij. Twee jaar later, in 1947, werd hij opgeroepen.” De vader van Peter had dienstplicht en werd op de trein naar Rotterdam gezet om vervolgens per boot verder te reizen naar Nederlands-Indië.

Veel mensen vergeten dat de Tweede Wereldoorlog pas 15 augustus 1945 eindigde. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd, maar op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië nog geen bevrijding, daar is de Japanse overheersing nog volop aanwezig. Direct na de Japanse capitulatie roept Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. Nederland doet er alles aan om Nederlands-Indië te behouden. Het parlement en het overgrote deel van de bevolking steunt het kabinetsbeleid. Perioden van diplomatie en onderhandeling wisselen elkaar af met perioden van strijd. De vader van Peter, die dienstplichtig was, kwam pas in 1949 weer terug naar Nederland.

Je kunt je voorstellen dat ‘vrijheid’ een thema was en is binnen de familie van Peter. “Mijn vader mocht geen mening hebben, hij was daar gewoon, hij was dienstplichtig. Maar iedereen heeft het recht om een eigen mening te vormen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaar en houd rekening met elkaar. Dat is iets wat ik heb meegenomen uit mijn jeugd en dat is voor mij fundamenteel, ook in mijn werk.”

Hij glimlacht: ”Gelukkig hebben we een grondwet en een democratie. Dat is zó belangrijk. Hiermee bepaalt de meerderheid misschien de richting, maar als de meerderheid rekening houdt met de minderheid, dan bouwen we samen aan een sterke samenleving. En dat is wat ik in Zwolle zie. Een betrokken samenleving waarin mensen elkaar steunen. Kijk nou eens wat er allemaal op het programma staat in het kader van 75 jaar vrijheid! Zoveel Zwollenaren die dit thema raakt. Zoveel mensen die erbij stil staan. Vrijheid heeft onderhoud nodig en dit is het bewijs dat Zwollenaren daar heel goed in zijn.”

De burgemeester benadrukt dat dit jaar vooral in het teken staat van het vieren van de vrijheid, maar dat er zeker ook ruimte moet zijn voor herdenken. Of je nu denkt aan de Tweede Wereldoorlog of aan oorlogen en conflicten die nu nog spelen, dat maakt niet uit. “De vraag: ‘waar denk jij aan op 4 mei?’ intrigeert me enorm. Want die herdenking en de twee minuten stilte vult iedereen op een eigen manier in en dat is goed. Ieder gezin en iedere gemeenschap heeft zijn eigen verhaal en dat vormt ons als mens, als stad en als samenleving.”

Dit interview is afgenomen in het kader van 75 jaar vrijheid. We gingen in gesprek met Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle, over het belang van vrijheid voor de stad, maar ook voor hem persoonlijk.