28 november 2019 | Exact 75 jaar geleden op 28 november 1944 kwam de Slowaakse gevechtspiloot Otto Smik met een Spitfire vanuit het westen het Zwolse luchtruim binnengevlogen. Zijn vliegtuig werd geraakt door Duits luchtafweergeschut. Hij moest een noodlanding maken. De 22-jarige Otto Smik vloog over de kop; hij werd uit zijn cockpit geslingerd en was op slag dood.

Vandaag werd in de Stadkamer van Zwolle een indrukwekkende boekpresentatie gehouden. Jasper Brinksma reikte het eerste exemplaar van dit boek uit aan burgemeester Peter Snijders.

Het leven van deze oorlogsheld is in 2004 beschreven door de Slowaakse historicus Jiri Rajlich in het boek ‘Spitfire nad evropou Československy stilhač Otto Smik a jeho doba’. De in Dalfsen geboren Zwollenaar Jasper Brinksma, die in zijn vrije tijd uitgebreid historisch onderzoek doet naar de luchtoorlog in Zwolle en omgeving, heeft contact gezocht met Rajlich en het Engels manuscript van het boek gekregen. Hij heeft dit vertaald, fouten gecorrigeerd en aangevuld met zijn informatie over Otto Smik. Uitgeverij Flying Pencil uit Utrecht heeft hier een boek van gemaakt onder de titel ‘Otto Smik de Tsechoslowaakse oorlogsvlieger die twee keer in Nederland neerstortte’. 

Achtergrond

Otto Smik, de Tsjechoslowaakse piloot die twee keer in Nederland neerstortte vertelt het boeiende en ook tragische verhaal van een tiener die in het voorjaar van 1940 Tsjechoslowakije ontvluchtte voor de Duitse bezetting en die in slechts een paar jaar tijd uitgroeide tot een Spitfire-ace met talrijke overwinningen achter zijn naam. Het is ook het verhaal van een jongen ver van huis die niet alleen vocht voor de bevrijding van Europa, maar ook moest opboksen tegen de gevestigde orde binnen de beroemde Tsjecho-Slowaakse Fighter Wing van de RAF.

Jarenlang heeft dr. Jiri Rajlich onderzoek gedaan naar Tsjecho-Slowaakse piloten in dienst bij RAF tijdens WO II. Daarbij stuitte hij regelmatig op de naam Otto Smik, die niet alleen de strijd aanging met Duitse jachtpiloten maar ook met de beruchte V1’s – ‘vliegende bommen’. Door het gebruik van Britse, Duitse, Nederlandse en ook Tsjecho-Slowaakse archieven alsmede talloze interviews met een aantal vm. squadrongenoten en bekenden van Smik heeft de auteur een nauwgezette reconstructie kunnen maken van het korte maar boeiende leven van Smik en zijn heldhaftige carrière.

Dit boek geeft de lezer ook een interessante inkijk in het avontuurlijke en vaak stressvolle leven van een Spitfire-piloot. Ook het reilen en zeilen van de Tsjecho-Slowaakse squadrons, die aan de zijde van RAF boven Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland vochten, passeert uitgebreid de revue.

> Het boek is te bestellen via de website ven uitgeverij Flying Pencil.