14 april 1945 is de dag dat Zwolle 75 jaar geleden werd bevrijd. Op dinsdag 14 april zou er van alles te doen zijn in Zwolle, maar de activiteiten zijn geannuleerd vanwege de coronacrisis. We moeten thuis blijven, maar toch kunnen we samen stil staan bij 75 jaar vrijheid. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait.

Zwolle Viert Vrijheid roept iedereen in Zwolle op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil kunnen staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu!

De vlag op de Peperbus hangt in ieder geval die dag. Maar er is meer. In de nacht van 13 april 1945 nam de Canadees Leo Major een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle. Om 9.00 uur ’s ochtends kon Leo Major aan zijn regimentscommandant van het Régiment de la Chaudière melden dat Zwolle vrij was. Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest. 75 jaar later, exact om 13.00 uur worden de klokken van de Peperbus weer geluid. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45. Bekijk welke liedjes gespeeld worden. 

De gemeente Zwolle zorgt er voor dat het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark voor 14 april wordt schoongemaakt en de Nederlandse, Canadese en Zwolse vlag worden, zoals gebruikelijk, geplaatst. Ter nagedachtenis van en uit respect aan allen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Ook de andere oorlogsmonumenten in de stad worden schoongemaakt. Dat gebeurt voor de datum die is verbonden aan het monument dat werd opgericht naar aanleiding van bijvoorbeeld een fusillering, bombardement of het neerstorten van een vliegtuig. Bij deze monumenten wordt de Zwolse vlag geplaatst.

Vlag de vrijheid op 14 april en maak een foto! Deel je foto met jouw vrijheidswens op Instagram, Facebook of Twitter met #overijsselviertvrijheid en #zwolleviertvrijheid. Zo vieren we samen, maar op afstand de vrijheid. Overijssel Viert Vrijheid verloot onder de inzenders elke dag toegangskaarten voor het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal. De mooiste selfie met vrijheidswens wint een rondvlucht boven Overijssel zodat je het ultieme gevoel van vrijheid kunt ervaren.

Heb jij een (online) initiatief dat je onder de aandacht wilt brengen? Meld het hieronder aan. Of misschien heb je een mooi verhaal over Zwolle en vrijheid? Neem dan contact op. Zwolle Viert Vrijheid heeft als doel alle initiatieven rondom 75 jaar vrijheid te bundelen en een podium te geven. We kunnen niet ondersteunen bij de uitvoering van (nieuwe) initiatieven en hebben geen financiële middelen tot onze beschikking om bij te dragen.  [Form alternatief not found!]

vlagdevrijheid 1000x1000