31 maart 2021 | Bij het monument aan de Meppelerstraatweg herdenken wij de gesneuvelde vijf inwoners uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 voor een verzetsdaad werden terechtgesteld. Helaas kan de herdenking met leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank, nabestaanden, veteranen, de wijkwethouder en belangstellenden niet doorgaan op de manier zoals we gewend zijn.

Op woensdag 31 maart 2021 wordt in aangepaste vorm stil gestaan bij de slachtoffers. Wethouder William Dogger legt samen met Suzanne Habers, directeur van basisschool De Springplank, bloemen bij het monument. Hier zijn een tweetal basisschoolleerlingen bij aanwezig. Na de korte plechtigheid leggen alle leerlingen van groep 8 nog een bloem bij het monument.

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

We hopen dat de herdenking volgend jaar weer met de gebruikelijke samenkomst bij het monument kan plaatsvinden.

Vanwege de aangescherpte regels rondom corona, is dit geen openbare herdenking.

---

31 maart 2021 - Vanmorgen heeft een sobere herdenking plaats gevonden bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Foto credits: Gemeente Zwolle.

20210331 Herdenking Meppelerstraatweg3 Fotocredits Gemeente Zwolle

20210331 Herdenking Meppelerstraatweg3 Fotocredits Gemeente Zwolle

20210331 Herdenking Meppelerstraatweg3 Fotocredits Gemeente Zwolle