Afdrukken
Categorie: Nieuws
Hits: 859

14 april is het 76 jaar geleden Zwolle bevrijd is. Er zijn die dag meerdere herdenkingen, er is een live stream en dankzij ANNO, museum in de maak.

ANNO, museum in de maak zoekt verhalen over de vrijheid van 14 april tot 5 mei

ANNO biedt een livestream op 14 april. Er zijn dan vrijheidsverhalen te bekijken van Zwollenaren. Tegelijk is dit het startsein voor het ophalen van nieuwe vrijheidsverhalen, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. ANNO gaat haar nieuwe Zwolse Verhalenbus, volledig coronaproof, inzetten om actief vrijheidsverhalen op te halen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal wil delen.. Deze verhalen kunnen gaan over de kunnen de oorlog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wilt, of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Onderstaande foto is gemaakt toen Zwolle bevrijd was. (Her)ken jij 1 van de kinderen op deze foto? Dan is ANNO op zoek naar jou. Want ANNO hoopt, samen met Zwollenaren, de verhalen van deze kinderen te vinden. ANNO heeft ook een audiotour ontwikkeld die vanaf 14 april te beluisteren is.

> Lees meer over de het ophalen van vrijheidsverhalen.
Ga naar de audiotour van ANNO.
> Ga naar informatie over de livestream.

Tekst loopt door onder foto.. 

NL ZlHCO 1602 2665 0001

Herdenking monument Ter Pelkwijkpark

Leerlingen van basisschool de Geert Groteschool organiseren op 14 april om 09.30 uur een kleinschalige herdenking bij het door hen geadopteerde monument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking zal locoburgemeester René de Heer aanwezig zijn.

Bij dit monument hangen drie vlaggen: de Canadese, de Nederlandse en de Zwolse. De opstelling, gezien met de rug naar de vlaggen, is als volgt: de Canadese vlag links, de Nederlandse in het midden en de Zwolse vlag rechts. 

Aansluitend wordt op het Van Nahuysplein een stek van de Anne Frankboom geplant door locoburgemeester René de Heer en Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente. Hierbij zijn twee leerlingen van de Geert Groteschool aanwezig. René de Heer vertelt de leerlingen waarom deze boom geplant wordt.

Herdenking monument Pilotenlaan in Zwolle-Zuid 

Kinderen van basisschool De Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan de Zwolse bevrijdingsdag. Zij staan in het bijzonder stil bij de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.Ook wordt die dag een plaquette onthuld te nagedachtenis aan Pte Alexander Serediak. Hij was 24 jaar jong toen hij in Zwolle op 14 april 1945 gesneuveld is bij de bevrijding van Zwolle. Vanwege de maatregelen rondom corona is het nog niet zeker hoe er dit jaar vorm gegeven wordt aan de herdenking. 

Hang de vlag uit!

Op 14 april mag de vlag uit. En of het nu de Zwolse vlag is of de Nederlandse. Het mag allebei. 

Lees hier de vlaginstructie van de gemeente Zwolle.

Geen vlag? In de Peperbus van 7 april is een poster opgenomen die je kunt uitknippen en op je ruiten kunt plakken om iedereen te laten weten dat 76 jaar geleden op 14 april Zwolle werd bevrijd. Dus doe mee, knip hem uit en hang hem voor je raam. Je kunt ook onderstaande pdf printen en op je ramen hangen. 

hangdevlaguit14april
 pdfdownload deze poster als pdf