Afdrukken
Categorie: Nieuws
Hits: 720

celeanum1

Gymnasium Celeanum stond donderdag 7 oktober 2021 stil bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen naar een vernietigingskamp zijn gebracht. De herdenking gebeurt bij monument de Rozenboom dat in 2015 door de school werd geadopteerd.

De herdenking begon om 13.45 uur aan de Westerlaan 40. Wethouder Ed Anker woonde de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legde samen met de leerlingen van het Gymnasium Celeanum bloemen bij het monument.

Verhaal oorlogsmonument
De Rozenboom in de tuin van het vroegere schoolgebouw van het Celeanum werd in 2008 onthuld ter herinnering aan 2 oktober 1942. Toen werden ruim 80 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van de school. Voornamelijk vrouwen en kinderen van Zwolse Joodse mannen die gedwongen werkten in Nederlandse vernietigingskampen.

Op 3 oktober werd de groep onder het mom van gezinshereniging naar Westerbork gebracht. Enkelen van hen wisten te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen vervoerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van de school werden na 3 oktober ‘gewoon’ weer gymlessen gegeven.

Kunstwerk
De Rozenboom is een kunstwerk van Iris Le Rütte en geinspireerd op een zin uit het dagboek van Etty Hillesum. Zij was een Nederlandse schrijfster die in 1943 overleed in Auschwitz en daarvoor in Westerbork vastzat. In 1942 schreef ze in haar dagboek:
‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’

De herdenking startte op 7 oktober om 13.45 uur aan de Westerlaan 40. Rond 14.15 uur vertrok de stille tocht vanaf de Westerlaan naar de Veerallee. Daar vondde herdenking plaats en worden bloemen neergelegd bij De Rozenboom. De leerlingen noemden alle namen en leeftijden op. Ze hadden foto’s bij zich van de omgekomen Joodse Zwollenaren. Wethouder Ed Anker sloot de herdenking af.

Fotocredits: gemeente Zwolle

celeanum5celeanum5celeanum5celeanum5

Fotocredits: gemeente Zwolle