Fotograaf André van der Meulen 2

29 april 2021 | De oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden. In Zwolle is onze nieuwste aanwinst gearriveerd: de Zwolse Verhalenbus. Het mobiele museum waarmee ANNO, Museum in de maak, de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners. Het eerste thema is vrijheid!

MeeMaker

De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door haar blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk vóór stuk een klein stukje van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. ‘’ Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is te illustreren! Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent!,’’ aldus Leoniek.


Wat vooraf ging

In 2020 is een voormalige SRV-wagen aangekocht en omgebouwd tot ‘De Zwolse Verhalenbus’. De Verhalenbus is gerealiseerd door Perspekt Studios. Het ontwerpbureau uit Haarlem dat ook de inrichting van de locatie van het museum aan de Melkmarkt 41 realiseert. Met deze Verhalenbus brengt ANNO de komende jaren op een laagdrempelige manier de verhalen van vroeger tot nu naar haar inwoners.


Projecten

ANNO haalt ook dit jaar weer nieuwe vrijheidsverhalen op tot 5 mei, want we raken immers nooit uitgepraat over vrijheid. De Zwolse Verhalenbus wordt, volledig coronaproof, ingezet om actief vrijheidsverhalen op te halen bij jou, je buurman of iedere andere Zwollenaar die zijn of haar verhaal wil delen. Deze verhalen kunnen gaan over de oorlog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wilt, of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Maar daar stopt het niet… De Zwolse Verhalenbus gaat ook langs de schoolpleinen om de vrijheidsverhalen van Zwollenaren te delen. Zo staat ANNO samen met jonge Zwollenaren stil bij wat het betekent om in vrijheid te leven.

Ga naar de website van ANNO, Museum in de maak!

Lever hier jouw vrijheidsverhaal in en wie weet parkeert de bus binnenkort voor jouw deur?

Fotograaf André van der Meulen 3Fotograaf André van der Meulen 3

Fotografiecredits: André van der Meulen