haersterveer1 2021Fotocredits: Gemeente Zwolle

Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg in Zwolle werd woensdag 13 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zeven mensen gefusilleerd.

Het monument aan de Haersterveerweg is in 1987 geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.haersterveer2 2021Fotocredits: Gemeente Zwolle

Bij de plechtigheid, die om 11.00 uur begon, waren leerlingen van de twee scholen actief betrokken. Ook de Vereniging Veteranen Zwolle speelde een grote rol bij de voorbereiding van de herdenking en tijdens de plechtigheid. Wethouder William Dogger woonde de herdenking bij namens de gemeente Zwolle en legde bloemen bij het monument. Ook leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument.

haersterveer3 2021Fotocredits: Gemeente Zwolle