ogen die spreken 3

Op 7 oktober 2021 werd de expositie ogen die spreken geopend in Park Eekhout. Eén op de 5 Nederlanders heeft een directe relatie met voormalig Nederlands-Indië. We ontmoeten ze dagelijks, maar staan zelden meer stil bij die achtergrond. Vaak zien we het niet eens, zo normaal vinden we de warmte van die andere zon.

Voor plaatsing in publieke ruimten ontwikkelde Stichting Budi Santoso de fototentoonstelling “Ogen die Spreken” in Park Eekhout. De fototentoonstelling bestaat uit intieme portretten en verhalen van vier generaties Nederlanders. Ogen zijn soms verdrietig, want er is pijn. Maar ze glimmen ook en zijn optimistisch. Ze geven hoe dan ook toegang tot de ziel. De ogen spreken. Deze tentoonstelling werd op 7 oktober geopend door historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop. Vanaf 17.00 uur is de tentoonstelling in Park Eekhout, waar ook het Indië – en Nieuw Guinea monument te vinden is, publiekelijk toegankelijk. De fototentoonstelling heeft een reizend karakter en is de komende jaren in diverse parken en musea te bekijken.

Er zijn al 21 prachtige interviews afgenomen en er staan nog er nog veel op de rol. Voor die interviews reist Stichting Budi Santoso het hele land door op zoek naar mensen uit alle windstreken. Ze spreken prachtige mensen die een optimistische kijk hebben op de toekomst en die een deel van hun verleden en gevoel willen delen. De verhalen komen uit alle lagen van de bevolking en zijn aandoenlijk en confronterend.

Omdat onderwijs de hoeksteen van de samenleving is, maakt een uitgebreid onderwijspakket onderdeel uit van de tentoonstelling. Op de website worden daarnaast vanaf 7 oktober een video-interview en mini-documentaires gepubliceerd.

De fototentoonstelling zal gedurende 3 weken in Park Eekhout te bewonderen zijn. 

Meer informatie is te vinden op de website ‘Ogen die Spreken’.

In Park Eekhout wordt ook jaarlijks de herdenking van de slachtoffers die vielen in Nederlands Indië tussen 1941-1962 georganiseerd. Deze wordt ook georganiseerd door stichting Budi Santoso, samen met de Molukse - en Papoea-gemeenschap, de Gemeente Zwolle en de Vereniging van Veteranen Zwolle. Lees meer over de herdenking op 15 augustus 2021.

Fotocredits: ANNO, Museum in de Maak. 

ogen die spreken 8

ogen die spreken 8