herdenking 15aug 2022 1Fotocredits: provincie Overijssel. Jaarlijks worden op 15 augustus in Park Eekhout bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 herdacht. 

Ook in 2022 wordt er herdacht. Op maandag 15 augustus vond in park Eekhout om 19.15 uur de herdenking plaats van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden betekende 15 augustus 1945 het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. De plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument  werd georganiseerd door de commissie Herdenking 15 augustus Zwolle onder voorzitterschap van Cathy Folmer. Namens het openbaar bestuur legden locoburgemeester Michiel van Willigen en lococommissaris van de Koning Monique van Haaf een krans bij het monument.

Ook werden er kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blies het signaal Taptoe. Michiel van Willigen droeg een gedicht voor. Sprekers waren mensenrechtenadvocaat Fadjar Schouten Korwa en kolonel Gerard van Kuijck. De plechtigheid werd muzikaal ondersteund door zanger Robinson Jouwe en Koperensemble Excelsior.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), van de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië (1945-1949) en van de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd 32 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

https://www.facebook.com/herdenking15augustusZwolle
https://15augustuszwolle.nl/

Eerder herdenkingen in Park Eekhout
> Expositie 'Ogen die Spreken' in Park Eekhout
> Herdenking gevallen Oost-Azië in Park Eekhout (2021)
> Video ingetogen herdenking 2020.

Oorlogsmonument Nederlands Indië Park Eekhout 8