celeanum2022 1

Gymnasium Celeanum stond op 6 oktober 2022 stil bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een vernietigingskamp werden gedeporteerd. De herdenking gebeurde bij monument de Rozenboom dat in 2015 door de school werd geadopteerd.

De herdenking begon om 13.45 uur aan de Westerlaan 40. Wethouder Paul Guldemond woonde de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle en legde samen met de leerlingen van het Gymnasium Celeanum bloemen bij het monument.

De herdenking startte op 6 oktober om 14.00 uur aan de Westerlaan 40. Rond 14.15 uur vertrok de stille tocht vanaf de Westerlaan naar de Veerallee. Daar vond de herdenking plaats en werden bloemen neergelegd bij De Rozenboom. Wethouder Paul Guldemond sloot de herdenking af.

Verhaal oorlogsmonument
De Rozenboom in de tuin van het vroegere schoolgebouw van het Celeanum werd in 2008 onthuld ter herinnering aan 2 oktober 1942. Toen werden ruim 80 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van de school. Voornamelijk vrouwen en kinderen van Zwolse Joodse mannen die gedwongen werkten in Nederlandse vernietigingskampen.

Op 3 oktober werd de groep onder het mom van gezinshereniging naar Westerbork gebracht. Enkelen van hen wisten te ontsnappen en overleefden de oorlog door onder te duiken. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen vervoerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van de school werden na 3 oktober ‘gewoon’ weer gymlessen gegeven.

Kunstwerk
De Rozenboom is een kunstwerk van Iris Le Rütte en geinspireerd op een zin uit het dagboek van Etty Hillesum. Zij was een Nederlandse schrijfster die in 1943 overleed in Auschwitz en daarvoor in Westerbork vastzat. In 1942 schreef ze in haar dagboek:
‘Vruchten en bloemen dragen op elke grond waar men geplant is, zou dat niet de bedoeling zijn?’

Eerdere herdenking monument de Rozenboom
> Lees meer over de herdenking in 2021.

Fotocredits: gemeente Zwolle

celeanum2022 4