Ter Pelkwijkpark Fotocredits Ruud de Groot 1
Fotocredits: Gemeente Zwolle
Donderdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 77 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop.

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren daarom op 14 april om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wethouder Michiel van Willigen woont de herdenking bij namens de gemeente. 

Pilotenlaan
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Herdenkingen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle. 

pilotenlaan2