Excerpt: Op 5 mei werd Nederland bevrijd, maar op 14 april werd Zwolle al bevrijd. Op 14 april zou er vanalles te doen zijn in Zwolle. Helaas zijn bijna alle activiteiten geannuleerd.
Button Text: Lees meer

14 april: De bevrijding van Zwolle

14 april 1945 is de dag dat Zwolle werd bevrijd. Op 5 mei heel Nederland en pas op 15 augustus kwam er een einde aan WOll. Op 14 april zou er vanalles te doen zijn in Zwolle. Helaas zijn veel activiteiten geannuleerd.

> Lees hier meer over de bevrijding van Zwolle.

De dag dat het 75 jaar geleden is dat Zwolle werd bevrijd. Op 14 april 1945 uur werden om 13.00 uur de klokken van de Peperbus geluid. 75 jaar later, exact om 13.00 uur doen we dat weer. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

We roepen iedereen in Zwolle op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil kunnen staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is.

Het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark wordt voor 14 april schoongemaakt en de Nederlandse, Canadese en Zwolse vlag worden zoals gebruikelijk geplaatst. Ter nagedachtenis van en uit respect aan allen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Ook de andere oorlogsmonumenten in de stad worden schoongemaakt. Dat gebeurt voor de datum die is verbonden aan het monument dat werd opgericht naar aanleiding van bijvoorbeeld een fusillering, bombardement of het neerstorten van een vliegtuig. Bij deze monumenten wordt de Zwolse vlag geplaatst.

Excerpt: Vanwege het coronavirus zijn verschillende evenementen in Zwolle afgelast. We proberen u via deze website zo goed mogelijk op de hoogte te houden. 
Button Text: Lees meer

Vanwege het coronavirus zijn verschillende evenementen in Zwolle afgelast. We proberen u via deze website zo goed mogelijk op de hoogte te houden. 

Excerpt: In heel Overijssel worden het hele jaar door bijzondere evenementen georganiseerd. Deze worden op de website van Overijssel Viert Vrijheid verzameld. 
Button Text: Lees meer

In heel Overijssel zijn activiteiten op het gebied van 75 jaar Vrijheid. We werken nauw samen met Overijssel Viert Vrijheid en stimuleren iedereen daar ook zijn/haar project op aan te melden om zo een grotere doelgroep te bereiken. Neem ook vooral eens een kijkje wat er in de rest van Overijssel allemaal te doen is!

> Ga naar de website van over Overijssel Viert Vrijheid.

Excerpt: Zwolle viert Vrijheid wordt gecoördineerd vanuit Stichting Allemaal Zwolle. Een ander initiatief van Allemaal Zwolle is ANNO, het nieuwe museum in de maak.
Button Text: Lees meer

Zwolle viert Vrijheid wordt gecoördineerd vanuit Stichting Allemaal Zwolle. 

Ons verhaal.
Jouw verhaal.
Allemaal Zwolle.

Verhalen van vroeger geven betekenis aan het leven van nu en inspireren voor morgen. Elk verhaal is de oorsprong voor een nieuw verhaal. Het verhaal van Zwolle is niet één verhaal. Het zijn allemaal verhalen.. Een van de verhalen is het nieuwe museum in de maak: ANNO. 

ANNO laat je de verhalen van Zwolle meemaken

De plek waar je verhalen uit het heden en verleden kunt meemaken en beleven. Waar je meer te weten komt over historisch Zwolle, maar ook volop kunt meedoen. Beleef de geschiedenis met interactieve verhalen, ervaar hoe archeologen werken aan Zwolse bodemvondsten of kruip zelf in de huid van een archeoloog. Ontdek nieuwe verhalen in het archief en kom meewerken aan het verder in kaart brengen van de geschiedenis van Zwolle. Bij ANNO werken we samen aan de geschiedenis van de stad.

Overijssel Viert Vrijheid

In heel Overijssel zijn activiteiten op het gebied van 75 jaar Vrijheid. We werken nauw samen met Overijssel Viert Vrijheid en stimuleren iedereen daar ook zijn/haar project op aan te melden om zo een grotere doelgroep te bereiken. Neem ook vooral eens een kijkje wat er in de rest van Overijssel allemaal te doen is!

> Lees meer over Allemaal Zwolle.
> Lees meer over ANNO.
> Lees meer over Overijssel Viert Vrijheid.