Excerpt: Op 5 mei werd Nederland bevrijd, maar op 14 april werd Zwolle al bevrijd. Op 14 april zou er vanalles te doen zijn in Zwolle. Helaas zijn bijna alle activiteiten geannuleerd.
Button Text: Lees meer

14 april: De bevrijding van Zwolle

14 april 1945 is de dag dat Zwolle werd bevrijd. Op 5 mei heel Nederland en pas op 15 augustus kwam er een einde aan WOll. Op 14 april zou er vanalles te doen zijn in Zwolle. Helaas zijn veel activiteiten geannuleerd.

> Lees hier meer over de bevrijding van Zwolle.

De dag dat het 75 jaar geleden is dat Zwolle werd bevrijd. Op 14 april 1945 uur werden om 13.00 uur de klokken van de Peperbus geluid. 75 jaar later, exact om 13.00 uur doen we dat weer. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

We roepen iedereen in Zwolle op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil kunnen staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is.

Het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark wordt voor 14 april schoongemaakt en de Nederlandse, Canadese en Zwolse vlag worden zoals gebruikelijk geplaatst. Ter nagedachtenis van en uit respect aan allen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Ook de andere oorlogsmonumenten in de stad worden schoongemaakt. Dat gebeurt voor de datum die is verbonden aan het monument dat werd opgericht naar aanleiding van bijvoorbeeld een fusillering, bombardement of het neerstorten van een vliegtuig. Bij deze monumenten wordt de Zwolse vlag geplaatst.