Excerpt: Vanwege het coronavirus zijn verschillende evenementen in Zwolle afgelast. We proberen u via deze website zo goed mogelijk op de hoogte te houden. 
Button Text: Lees meer

Vanwege het coronavirus zijn verschillende evenementen in Zwolle afgelast. We proberen u via deze website zo goed mogelijk op de hoogte te houden. 

UpdaTe 1 februari 2021

Veel evenementen die in 2020 zijn afgelast krijgen een nieuwe datum in 2021. Geld dit ook voor jouw evenement? Meld deze dan aan via onderstaand formulier. Via deze website willen we alle activiteiten binnen 75 jaar Vrijheid in Zwolle overzichtelijk weergeven. Ieder project is welkom. Je gegevens komen per mail bij onze webredactie binnen waarna zij het in de agenda plaatsen. Daar kan een paar dagen overheen gaan.

Je gegevens worden tijdelijk opgeslagen en alleen gebruikt voor communicatie rondom 75 jaar vrijheid. De gegevens worden per december 2021 verwijderd.

UpdaTe 23 juli 2020

Door corona zijn veel activiteiten rondom 75 jaar vrijheid afgelast of doorgeschoven naar n.t.b. datum of volgend jaar. Maar er zijn ook actieviteiten die, in aangepaste vorm, door gaan. Zo heeft het Dominicanenklooster tot 10 augustus een raamexpositie en podcast met als thema 'Klooster in Oorlogstijd'. En de herdenking gevallen Oost-Azië in Park Eekhout op 15 augustus krijgt een eigen, bijzondere invulling.

Ook is er een bijzondere expositie 'Vrijheidsverhalen van Zwollenaren' van ANNO, het nieuwe museum in de maak. Hier kun je persoonlijke verhalen en objecten van Zwollenaren meemaken en mee maken. Want je kunt ook je eigen verhaal aan de expositie toevoegen. De expositie is op de tijdelijke locatie van het museum aan de Sassenstraat en is van 2 september t/m 19 december te bezoeken.

Theaterfirma LINA REKTA speelt alsnog 'De Opkomst van de Uil'. Een voorstelling die heel erg past bij de huidige tijd. Theaterfirma LINEA REKTA maakt de systemen inzichtelijk achter de opkomst van populisten en toont de wereld daar anno 2020 steeds vatbaarder voor blijkt.

UpdaTe 27 maart 2020

Het afgelasten van alle activiteiten rondom 75 jaar vrijheid valt ons zwaar. Het Nationaal Comité denkt na over alternatieven op 4 mei en 5 mei. Vanuit de Zwolse samenleving krijgen wij veel mooie verhalen. Ook worden er ideeën aangeleverd om 14 april, 4 en 5 mei niet ongemerkt voorbij te laten gaan. We vinden dit heel positief en willen alle initiatieven waar dat kan graag bundelen op deze website en onze sociale media!

14 april 2020

De dag dat het 75 jaar geleden is dat Zwolle werd bevrijd. Op 14 april 1945 uur werden om 13.00 uur de klokken van de Peperbus geluid. 75 jaar later, exact om 13.00 uur doen we dat weer. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45. Bekijk welke liedjes gespeeld worden. 

We roepen iedereen in Zwolle op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil kunnen staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is.

Het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark wordt voor 14 april schoongemaakt en de Nederlandse, Canadese en Zwolse vlag worden zoals gebruikelijk geplaatst. Ter nagedachtenis van en uit respect aan allen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Ook de andere oorlogsmonumenten in de stad worden schoongemaakt. Dat gebeurt voor de datum die is verbonden aan het monument dat werd opgericht naar aanleiding van bijvoorbeeld een fusillering, bombardement of het neerstorten van een vliegtuig. Bij deze monumenten wordt de Zwolse vlag geplaatst.

4 mei en 5 mei 2020

In Zwolle markeren we deze bijzondere dagen op een ingetogen en symbolische manier. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt naar een passende manier om landelijk te herdenken en vieren.

Volg ons op Facebook en Instagram en lees verhalen en initiatieven van anderen!

Breng ons op de hoogte van jouw initiatief

Heb jij een (online) initiatief dat je onder de aandacht wilt brengen? Meld het hieronder aan. Of misschien heb je een mooi verhaal over Zwolle en vrijheid? Neem dan contact op. Zwolle Viert Vrijheid heeft als doel alle initiatieven rondom 75 jaar vrijheid te bundelen en een podium te geven. We kunnen niet ondersteunen bij de uitvoering van (nieuwe) initiatieven en hebben geen financiële middelen tot onze beschikking om bij te dragen.  [Form alternatief not found!]

UPDATE 23 maart 2020:

4 en 5 mei aFelast

Alle evenementen tot 1 juni 2020 zijn afgelast. We zijn in overleg met organisatoren of het evenement helemaal geannuleerd wordt, of dat het doorgeschoven wordt naar een nader te bepalen moment. Wanneer dit bekend is, plaatsen we die informatie bij het evenement. 

Update 19 maart 2020

Viering 75 jaar vrijheid zwolle uitgesteld

De grootse viering van 75 jaar vrijheid in Zwolle op 14 april wordt uitgesteld naar een moment later dit jaar. Burgemeester Peter Snijders richt zich in een videoboodschap tot Zwolle en de Zwollenaren.

De burgemeester roept in zijn video Zwollenaren op om alleen dan samen te komen als het echt nodig is. “De eendracht en veerkracht die de samenleving toont zijn hard nodig nu. Vanwege de crisis kunnen belangrijke gebeurtenissen als Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag - die normaal juist de samenleving verbinden - dit jaar niet op de gebruikelijke manier doorgaan. Ze zullen een andere vorm krijgen of misschien zelfs moeten wijken. We willen die bijzondere momenten wel graag met onze inwoners vieren. Samen moeten we daarom op zoek naar andere manieren of andere momenten om bij die gebeurtenissen stil te staan. Daarop gaan we ons nu met de betrokken organisaties beraden.”

Eerder deze week besloot de provincie Overijssel de festiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid tot en met 17 april aanstaande af te gelasten. De gemeente Zwolle stelt viering van de feestelijke activiteiten op 14 april nu ook uit tot een later moment. Met de bedoeling deze 75e Bevrijdingsdag van Zwolle alsnog met de hele stad op een passende manier te vieren.

Actuele informatie over de activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in Zwolle is te vinden op deze website.

 > Bekijk de agenda voor meer informatie.  

Bekijk hier de toespraak van burgemeester Peter Snijders

UPDATE 17 maart 2020:

Activiteiten Overijssel viert 75 jaar Vrijheid afgelast

De viering van 75 jaar vrijheid in Overijssel is voorlopig van de baan. Alle provinciale activiteiten zijn in navolging van veel lokale vieringen afgelast, verplaatst of tot nader order uitgesteld. Tot dit besluit is maandag het samenwerkingsverband Overijssel Viert Vrijheid in goed overleg met het provinciebestuur gekomen.

Afgelopen dagen hebben diverse lokale comités de viering van 75 jaar vrijheid al afgeblazen vanwege het nieuwe coronavirus. Het Platform WO2 Overijssel, het Historisch Centrum Overijssel en RTV Oost doen dat nu ook voor de Vrijheidstour met aanverwante optredens, theatervoorstellingen, boekpresentaties en tentoonstellingen. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheden voor een alternatief programma op een later tijdstip.

De lustrumactiviteiten zouden eind maart van start gaan. Tijdens de bevrijdingsdagen van Overijssel in april was een grootschalige Vrijheidstour voorzien. Van 1 tot en met 17 april zou de Vrijheid-Express langs lokale vieringen rijden, met een podiumprogramma op centrale pleinen. De bedoeling is om in april nog wel via een aangepast programma op RTV Oost stil te blijven staan bij de bevrijding van Overijssel 75 jaar geleden. Het Nationaal Comité 4/5mei is verantwoordelijk voor de Vrijheids-Express en zal hier later deze week verder uitsluitsel over geven.

‘Een spijtig, maar noodzakelijk besluit’, noemt commissaris van de Koning Andries Heidema de gang van zaken. ‘Er zijn veel mensen al geruime tijd bezig met de organisatie van 75 jaar vrijheid. Voor al die betrokkenen is het een bittere pil.‘ 

> Meer informatie www.overijsselviertvrijheid.nl.

 

Blijf ons volgen

Op deze website, onze Facebookpagina en Instagram account blijven we wel mooie verhalen en foto's delen (i.s.m. Historisch Centrum Overijssel) delen over Zwolle in de oorlog en de bevrijding van Zwolle. 

Vragen? Neem contact op.