Zwolle viert vrijheid
TPL_PROTOSTAR_TOGGLE_MENU
  • Home
  • Agenda
  • Nieuws
  • Verhalen
  • Aanmelden
  • Contact

Bijzondere verhalen VAN ZWOLLENAREN over De oorlog en vrijheid

Ook een verhaal te delen? Neem contact op.

Het verhaal over de bevrijding van Zwolle

Half 10 in de avond op 13 april begin de tocht. Om half 11 bereikten ze de laatste boerderij vóór de buitenwijken van Zwolle. Kort na 11 uur stak Leo Major de spoorlijn over en ging een eindje verder naast de weg liggen. Zijn vriend Willy Arsenault probeerde hetzelfde te doen, maar hij maakte een geluid en werd beschoten door de Duitsers en overleed ter plekke. Leo zette zijn woede om in daadkracht en was vastberaden dat hij de stad Zwolle zou bevrijden.

LeoMajor1 LR

Bijschrift foto: Op de foto zien we Leo Major (met ooglapje), de 'bevrijder' van Zwolle. Hij staat op de Wipstrikkerallee in het gezelschap van een aantal Zwollenaren. Van links naar rechts: Derk Udves, Tineke Kuipers, Leo Major, politieagent Henk Slendebroek en Jan Beintema. Op de voorgrond: Rob Kuipers, Jannie Kuipers en Frits Kuipers., 1945-04-14. Bron: Historisch Centrum Overijssel. Fotograaf Frits Kuipers.

> Lees meer

Dolle Dinsdag

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | Na de invasie van 6 juni 1944 (D-Day) rukten de geallieerde legers snel op van de stranden in Normandië. Op 25 augustus werd Parijs bevrijd en begon de opmars naar het noorden. 

> Lees meer

Voor de tweede keer

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | In de vroege ochtend van 10 mei 1940 waren de spoorbrug en de tien jaar oude verkeersbrug over de IJssel opgeblazen om de Duitse opmars te hinderen. Het verkeer over de IJssel vond weer per ouderwetse pont plaats, zoals dat ook in de eeuwen voor 1930 gebeurde. De herbouw van de verkeersbrug duurde tot en met januari 1943.

> Lees meer

Fusillade

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | De strijd tussen het verzet en de Duitse bezetter verhardde zich de laatste oorlogsmaanden, vooral na de invasie van de geallieerden in Normandië in de zomer van 1944. Op verzetsdaden volgden represailles. Een bekend voorbeeld is het wegvoeren van 600 mannen uit Putten begin oktober 1944 na een aanslag op Duitse militairen.

> Lees meer

Aftocht

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | In april 1945 rukten de geallieerde troepen op in Overijssel. Nadat Twente was bevrijd, trokken de bevrijders noord- en westwaarts. Op 6 april werden Hardenberg, Gramsbergen en Den Ham bevrijd en werden in Dedemsvaart de eerste geallieerde tanks gezien. 

> Lees meer

Overleven

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | Aan de P.C. Hooftstraat 18 in Zwolle woonden provinciaal ambtenaar Nico Noordhof, zijn vrouw Atie en haar vader. Principieel antinazistisch als zij waren gaven zij al vanaf eind 1941 onderdak aan joodse landgenoten. Zij hadden berekend dat er in hun huis plaats was voor zeven onderduikers.

> Lees meer

ortskommandantur

ortskommandanteur 4. NL ZlHCO 0652 FD029435.laag scaled

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”Het belangrijkste deel van het Duitse bestuur over Nederland zetelde in het westen van het land. In elke provincie werden functionarissen benoemd, de zogeheten Beauftragten en Referenten, die toezicht hielden op het provinciale en gemeentelijke bestuur.

> Lees meer

Deporatie Zwolse Joden

ANNO 1 Deportatie

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”Aanvankelijk wilden de nazi’s de joden isoleren en deporteren uit Europa, maar eind 1941 besloten zij tot de systematische uitroeiing van de joodse Europeanen. De eerste vernietigingskampen werden ingericht en in het voorjaar van 1942 kwam de industriële moord op gang.

> Lees meer

Binnenvallen Duitse soldaten

ANNO 2 Duitse soldaten1. NL ZlHCO 1214 FD026588 scaled

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”In de vroege ochtend van 10 mei 1940 werden de Zwollenaren opgeschrikt door het geronk van Duitse vliegtuigen, geratel van machinegeweren en kanonnenvuur. De spanning die al sinds de zomer van 1939 heerste, kwam tot uitbarsting: Duitse legers vielen Nederland binnen zonder oorlogsverklaring.

> Lees meer

Verkeersbord Bezetting

ANNO 3 verkeersbord3. NL ZlHCO 1214 FD026608 scaled

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”Op allerlei manieren was de bezetter aanwezig in het straatbeeld. Militairen waren op verschillende plekken in de stad gelegerd en liepen rond in de stad. Verder waren er gebouwen waar het Duitse gezag en zijn diensten zetelde, zoals dat van de Ortskommandant aan de Burgemeester Van Roijensingel, de Beauftragte en Sicherheitspolizei aan de Potgietersingel en de Duitse politie in de Emmastraat.

> Lees meer

Voor Joden verboden

ANNO 4 HCO joden verboden

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | Mevr. Reinking-Jonxis I 79 jaar I Schoondochter van Jacob Johan Reinking (1901-1984), chirurg en fotograaf tijdens de Tweede Wereldoorlog I Juni 1943. ‘De lens van het fototoestel past precies door het knoopsgat’

> Lees meer

Prins Bernard van Lippe Biesterveld

ANNO 5 Prins Bernard

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”De bevrijding van Zwolle werd uitbundig gevierd: “De Canadezen worden met gejuich ontvangen, kortom Zwolle raakt in een feestroes”. Maar dat heugelijke feit betekende voor anderen de zekerheid dat ze hun geliefden nooit meer zouden zien.

> Lees meer

Canadezen in Assendorp

ANNO 6 Canadezen in Assendorp

Een verhaal van ANNO, Museum in de maak | ”Nieuwsgierig sloegen de bewoners van Groot Wezenland 8 gade wat er voor hun huis gebeurde. Het was 14 april 1945, de dag van de bevrijding van Zwolle. Een vijftal bewapende Canadese soldaten liep richting de Zwolse binnenstad. Ze behoorden bij een in Ittersum gelegerd regiment dat de dag ervoor naar de stad was opgerukt.

> Lees meer

Het verhaal van Roelof Horreüs

Horreus de Haas foto Jorrit Brenninkmeijer

Bron: It Fryske Gea | Fotocredits: Het Fotogenieke Geluid/Jorrit Brenninkmeijer | In september 1944 kan Roelof Horreüs de Haas zijn vak als biologieleraar niet meer uitoefenen. De Duitse bezetter heeft het Zwolse gymnasium waar hij werkt, gevorderd.

> Lees meer

Het verhaal van Pte Thomas Llewellyn Thomas

Foto Thomas Thomas Def 

Foto: Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

Pte Thomas Llewellyn Thomas was 25 jaar oud toen hij op 14 april 1945 gesneuveld is door een Duitse granaat bij de bevrijding van Zwolle. Dat was vlak bij het huidige winkelcentrum het Anker in de wijk Westenholte.

> Lees meer

Het verhaal van Pte Alexander Serediak

Serediak Alexander en vader foto

Foto: Pte Alexander Serediak met zijn vader.
Bron: Patricia Farrus | Informatiecentrum Canadese Begraafplaats Holten

Pte Alexander Serediak was 24 jaar jong toen hij in Zwolle op 14 april 1945 gesneuveld is bij de bevrijding van Zwolle.

> Lees meer

Het verhaal achter het monument aan de Meppelerstraatweg

Op vrijdagochtend 31 maart 1945 werden 5 mannen, Hermanus Bosch (Kampen), Wilhelmus van Dijk (Zwolle), Johannes Albertus Muller (Rotterdam), Willem Sebel (Vlaardingen) en Berend IJzerman (Kampen), aan de Meppelerstraatweg gefusilleerd door de Duitse Ordnungspolizei.

Deze moordpartij was een vergelding voor een aanslag op de spoorbrug bij Dedemsvaart. Zij waren de laatste van in totaal 19 mannen die tussen 3 oktober 1944 en 31 maart 1945 in Zwolle werden gefusilleerd. Het was 2 weken voor de bevrijding van Zwolle.

Kruis Meppelerstraatweg NL ZwHCO 652 FD028692Foto: De voorloper van het huidige monument, het geplaatste kruis met enveloppe vlak na de executie. HCO - NL-ZWHCO_652_FD028692

> Lees meer

Geschiedenis en vrijheid in kleuren

cathy website

Door: Cathy Folmer
Mijn kinderen zijn lichtgetint, mijn vader was blank, mijn moeder donker. Allemaal zijn we anders gekleurd en hebben we een eigen verhaal. Anders gekleurd van buiten, maar misschien wel meer van binnen. Mijn vader was een Nederlandse KNIL-militair. Gestationeerd in de wildernis van Birma vanuit Zeeland, om daar dwangarbeid te verrichten onder vreselijke omstandigheden aan de Birma-spoorlijn. Daar heeft hij veel vrienden verloren.

> Lees meer

Podcast Het Vergeten Bombardement | Bollebieste en Schildersbuurt

Foto: © Archief Historisch Centrum Overijssel Zwolle

Foto: © Archief Collectie Overijssel Zwolle | Op 15 december 1944 verwoestte een bombardement de Zwolse woonwijken Bollebieste en Schildersbuurt. In een historische podcast met zes tijdgetuigen combineert theatermaker Mette Bunskoek de rauwe feiten met persoonlijke herinneringen over 'Het vergeten bombardement'.

> Lees meer

Zwolse Meraki lanceert podcastserie over Nederlands-Indië

15 augustus 2020 | Meraki Theaterproducties uit Zwolle lanceert een gloednieuwe podcastserie genaamd 'Postcast'. Elise Doll gaat samen met Silas Neumann en Nikki Manuputty op zoek naar de geschiedenis van de Indische grootvader van Elise en de Molukse grootouders van Nikki. Bekijk hier de eerste aflevering. 

> Lees meer

Podcast Emma vd Hof

5 mei | Emma vd Hof gaat in gesprek met Jan van der Wenden. Hij heeft, toen hij klein, was de oorlog mee gemaakt. Vanwege de bijzondere omstandigheden rondom het coronavirus, kan het interview niet in de studio plaats vinden, maar wordt het gesprek per telefoon gevoerd. 

> Lees meer

Het verhaal van Vincent Robijn

Vincent site

Dit interview is afgenomen voordat de coronacrisis begon! 
Fotograaf: Ashkan Mortezapour Photography

We gingen in gesprek met Vincent Robijn, directeur van Historisch Centrum Overijssel, over waarom het zo belangrijk is dat tastbaar bewijs aan de oorlog gekoesterd wordt.

> Lees meer

Het verhaal van Ingrid Petiet

Mijn moeder

Door: Ingrid Petiet (Voorzitter Joodse Gemeente Zwolle)
Mijn moeder was nog geen vijftien jaar oud toen ze een belangrijk deel van haar familie verloor. Ooms, tantes, neefjes en nichtjes werden op verschillende plaatsen in Europa vermoord om geen andere reden dan dat ze Joods waren.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: DIENSTPLICHTIG SOLDAAT GERARD VAN DORTH

gerard van dorth

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Wij hebben natuurlijk alle aanleiding in mei 2020 “75 jaar vrijheid” te vieren. Maar dan is er evenveel aanleiding, ook stil te staan bij de oorlogsdagen van mei 1940, 80 jaar geleden. Want zonder oorlog en bezetting geen bevrijding.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: EEN DUITSE SOLDAAT EN ZIJN HOBBY

Door: Sjaak Onderdelinden | Historisch Centrum Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Er was eens een Duitse soldaat en die had een hobby: schieten. Neen, niet met een geweer, maar met een fototoestel. Waar hij tijdens de oorlog ook kwam, kiekjes moesten er geschoten worden. Ze zijn bewaard gebleven en door zijn zoon aan Collectie Overijssel geschonken. Bij die rijke schenking heeft hij ook een “levensloop” van zijn vader gevoegd, daar kun je ’s mans oorlogszwerftocht volgen en de locaties van de foto’s terugvinden. Sandmann is de naam, of hij door zijn kameraden met die naam gepest werd (Nederlands: Klaas Vaak) is niet overgeleverd, ook niet of hij een liefhebber van port en sherry was, Portugal is hem bespaard gebleven.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: GELOOF BOVEN HITLER

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 

Het nationaalsocialisme en het christendom – dat had nog een mooi conflict kunnen worden, als het Duizendjarige Rijk ouder dan twaalf jaar was geworden. Want het nazidom was voor velen al lang zelf een geloof geworden, met een Nieuwe Godheid aan de top. 

> Lees meer

Het verhaal van burgemeester Peter Snijders

peter siteDit interview is afgenomen voordat de coronacrisis begon!

We gingen in gesprek met Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle, over het belang van vrijheid voor de stad, maar ook voor hem persoonlijk.

> Lees meer

Jeugdorkest Stichting de Vuurvogel

Vanavond (14 april) zou Jeugdorkest de Vuurvogel optreden in de Dominicanenkerk als onderdeel van de vrijheidsvoorstelling 'Vrijheid en het verhaal van de oorlog'. Het jeugdorkest zou vanavond o.a. het iconische "Schindler’s List" spelen. In plaats daarvan voor jullie deze uitvoering uit 2014 door Carla Leurs en Jeugdorkest de Vuurvogel.

 

> Lees meer

14-04-2020 // Zwolle 75 Jaar Bevrijd

Jeffrey Koerhuis zou vandaag (14 april) een stadswandeling geven over Zwolle en de oorlog. Helaas kan deze niet door gaan. Op eigentijdse wijze staat hij vandaag toch stil bij 75 jaar vrijheid!

> Lees meer

Het verhaal van de Zwolse band D A R K D A Y S

Vier talentvolle Overijsselse bands, vier songs. Alle vier geschreven ter ere van 75 jaar bevrijding. Dat is in het kort Songs for Freedom. Bij die nummers zijn speciale videoclips gemaakt. Vorige week trapte Lauringer af, No Wow volgde en nummer drie in de rij is D A R K D A Y S met de song Speak.

> Lees meer

The Times Are A Changing - The Bluebettes

De Zwolse The Bluebettes zouden 14 april optreden in Zwolle, maar helaas gaat dit optreden niet door. In het kader van deze bevrijdingstour brengen The Bluebettes hun eerste single uit, namelijk een eigen versie van 'The Times Are A-Changing' van Bob Dylan. Hun mooie nummer 'The Times Are Changing' is hier te beluisteren. 

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: HOE RONNY GROENTEMAN DE OORLOG OVERLEEFDE

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 

In het boek van G.J.Veerman: Wijhe voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, Deel 3, Wijhe 1993, p.78 vv. staat het spannende relaas over de beschieting door een Engelse Mosquito-bommenwerper van een Duitse vrachtwagen, ergens op de IJsseldijk tussen Wijhe en Zwolle.

> Lees meer

De oorlog gaat nooit voorbij

Ze zijn er nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog: slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. Hoogbejaarde getuigen van de oorlog in Overijssel doen 75 jaar na dato in dit boek hun verhaal. In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie 25 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen.

> Lees meer

Dini's Dagboek, een Assendorps meisje in de Tweede Wereldoorlog

Dini woonde tijdens de oorlog in Assendorp en hield een dagboek bij. Ze schrijft over de oorlog, maar ook over het gewone leven van een 15-jarige puber. Het boek werd begin april 2020 gepubliceerd door haar zoon Wim Bos.

> Lees meer

Juf gaat vloggend op expeditie naar sporen van WO2

Wat doe je als je niet met je klas op expeditie kan, nu vrijheidsmaand april 2020 voor de deur staat? Je stuurt je juf op pad! Juf Tabitha van Dijk van groep 7 en 8 aan de Fontein in Kampen gaat in zes filmpjes op zoek naar de spannendste oorlogsverhalen uit Overijssel, geeft kaders en context en daagt leerlingen met creatieve opdrachten uit om zélf met deze verhalen aan de slag te gaan.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: NOODGELD EN GELDNOOD

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Thuis in Wijhe hing bij de voormalig gemeentesecretaris Henk Huiberts in zijn werkkamer een keurig lijstje met achter het glas een serie onooglijke munten: oorlogsgeld. Tegenover de collage hing een foto van zijn door de bezetter doodgeschoten broer Chris, heel kort voor het eind van de oorlog, op 29 maart 1945, als verzetsman geëxecuteerd.

> Lees meer

Zwolle | Lege straten

De 3 Zwollenaren Mart Gombert (productie), Hanneke Poelmans (tekst) en Rob Kolenbrander (voice-over) maakten een mooie video over de lege straten in Zwolle...

> Lees meer

Het verhaal van Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel

Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel laat zich niet beperken in haar vrijheid! De dirigent Albert Dam heeft met JSO de Vuurvogel een geweldige clip gemaakt, door hemzelf geschreven en door alle leden thuis gespeeld en gefilmd.

> Lees meer

Het verhaal van Jeffrey Koerhuis

Jeffrey Koerhuis woont net over de IJssel. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door geschiedenis en theater. Speciaal in het kader van 75 jaar Vrijheid maakte hij een hele mooie documentairereeks die we via deze website mogen delen. Een deel is in Zwolle opgenomen en er komen ook Zwollenaren aan het woord.  

> Lees meer

Het verhaal van Mrk Film x Rico - Zet 'm op Zwolle

''De hele wereld in strijd. De vijand is een virus.
Wie had verwacht dat het nu ook ineens hier is?''

> Lees meer

OFFICIER, LERAAR EN ORGANISATOR VAN HET VERZET

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Dit is een hommage aan mijn geschiedenisleraar, midden jaren vijftig aan het Chr. Lyceum aan de Veerallee in Zwolle. Meneer Bijl was een uitmuntend docent, boeiend in al zijn verhalen en recht door zee in zijn democratische opvattingen.

> Lees meer

Het verhaal van Donald James Turner

Door: René van der Have | Historische vereniging Windesheim | Dodenherdenking Windesheim 4 mei 2019
Bij de jaarlijkse dodenherdenking verzamelen zich tegen half acht ’s avonds tientallen mensen bij de kerk in het Zwolse Windesheim en samen vormen ze een stille stoet op weg naar de begraafplaats. Bij het graf van de Engelse piloot wordt een overdenking gehouden, speelt de muziekvereniging Nooit Gedacht koraalmuziek en legt een inwoner van Windesheim plechtig een bloemstuk neer.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: TWEE FOTO'S...

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
De Holocaust is een van de grootste tragedies uit de geschiedenis van de mensheid. Maar het getal van zes miljoen vermoorde Joden dreigt steeds meer abstract te worden. Een 6 met zoveel nullen, daar kan niemand zich een voorstelling bij maken.

> Lees meer

WO2 UITGELICHT: ZWOLLE’S EERSTE BURGEMEESTER IN OORLOGSTIJD: A. VAN WALSUM

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Nee, de uitdrukking “burgemeester in oorlogstijd” heeft geen beste klank. Dat komt natuurlijk door het gedrag van vele burgervaders tijdens de Duitse bezetting. Gehoorzaam zijn, maar niet al te gehoorzaam, opkomen voor je burgers, maar niet al te opvallend.

> Lees meer

WO2 uitgelicht: Bommen op Zwolle

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
In de WO2-archieven van het Collectie Overijssel bevindt zich een kasboek, dat nooit een kasboek is geweest. Van wie het afkomstig is, blijft vooralsnog een raadsel, maar het moet een Zwollenaar geweest zijn met een grote fascinatie voor vliegtuigen.

> Lees meer

WO2 uitgelicht: Uniformen op het stationsplein

Door: Sjaak Onderdelinden | Collectie Overijssel | MijnStadMijnDorp 
Twee keer het Zwolse Stationsplein, twee keer gevuld met uniformen. Zoek de verschillen! De foto waarop gemarcheerd wordt is clandestien: Vanuit het toenmalige Hotel Geitenbeek, broeinest van het verzet, fotografeerde bedrijfsleider Roëll de afmarcherende Duitse troepen bij het afscheid van hun commandant. Dat was in november 1942.

> Lees meer

NIEUWS

  • 15 december 2022: herdenking bombardement Bollebieste
  • 6 oktober 2022: Herdenking monument/kunstwerk Rozenboom
  • 3 oktober 2022: Herdenking bij oorlogsmonument Engelse Werk
  • 15 augustus 2022: herdenking gevallenen Oost-Azië in Park Eekhout
  • 14 april 2022: Herdenking bij oorlogsmonument Ter Pelkwijkpark
  • 14 april 2022: Herdenking bij Pilotenlaan
  • > Bekijk al het nieuws >

Achtergrond1

Zwolse verhalen
Lees het verhaal over deze indrukwekkende foto.

OVER ONS
  • Zwolle Viert Vrijheid
  • Overijssel Viert Vrijheid
  • Privacy verklaring
  • Contact

ANNO Mede Mogelijk zvv blauw

website realisatie NMEDIA