Ze zijn er nog, directe ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog: slachtoffers van bombardementen, leden van het verzet, of overlevenden van de holocaust. Hoogbejaarde getuigen van de oorlog in Overijssel doen 75 jaar na dato in dit boek hun verhaal. In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie 25 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen.

Een oud-gevangene van kamp Erika bij Ommen bijvoorbeeld, die scherpe herinneringen heeft aan de wrede behandeling van zijn Nederlandse beulen en medegevangenen.

De oorlog heeft ook zijn sporen nagelaten bij de nabestaanden. Het lijkt wel alsof de onverwerkte emoties van hun ouders alsnog aan de hoge oppervlakte komen. ‘De oorlog heeft mijn leven bepaald’, zegt een dochter van een vermoorde NSB-er. ‘Altijd komt het terug. Eigenlijk ben ik er wel klaar mee, maar het houdt nooit op.’

In het kader van 75 Jaar Vrijheid brachten historici van de IJsselacademie 25 oorlogsverhalen uit Overijssel bijeen. Ze plaatsen de persoonlijke geschiedenissen in een historische en actuele context. Door de koppeling aan thema’s als de april-meistaking, de luchtoorlog en de komst van voedselzoekers, geven de verhalen bij elkaar een aangrijpende indruk van Overijssel in oorlogstijd.

‘De oorlog gaat nooit voorbij.’ Overijssel 1940-1945 (uitgeverij WBOOKS)

  • Verschijnt: 31 maart 2020 (de digitale boekpresentatie is op dinsdag 31 maart en wordt uitgezonden op RTV Oost. Commissaris van de Koning voor Overijssel, Andries Heidema, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen)
  • Meer informatie en boek bestellen: www.wbooks.com/winkel/regionaal/overijssel/de-oorlog-gaat-nooit-voorbij-overijssel-1940-1945/
  • Een overzichtswerk van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel
  • Met 25 nieuwe en vaak onbekende verhalen
  • Veel aandacht voor de doorwerking van de oorlog tot op heden
  • Rijkelijk geïllustreerd en voorzien van portretfoto’s door fotograaf Albert Bartelds
  • 17 verhalen uit het boek zijn door RTV Oost bewerkt tot documentaire

Auteurs: De auteurs Ewout van der Horst, Marco Krijnsen en Martin van der Linde zijn als historici verbonden aan stichting IJsselacademie, het kenniscentrum voor regionale geschiedenis in Overijssel.

COV Oorlog gaat nooit voorbij1 kopie