Vincent site

Dit interview is afgenomen voordat de coronacrisis begon! 
Fotograaf: Ashkan Mortezapour Photography

We gingen in gesprek met Vincent Robijn, directeur van Historisch Centrum Overijssel, over waarom het zo belangrijk is dat tastbaar bewijs aan de oorlog gekoesterd wordt.

“Historisch Centrum Overijssel beheert en maakt overheidsarchieven toegankelijk. Van de oorlog hadden we, tot 18 jaar terug, voornamelijk overheidsdocumenten. Maar toen kwamen we in contact met Paul Harmens, dé WOll verzamelaar en -kenner van Zwolle. Van hem hebben we een grote privéverzameling kunnen overnemen, bestaande uit voorwerpen, zoals een fiets van een koerierster, maar ook heel veel dagboeken, persoonlijke brieven en foto’s. Allemaal materiaal waarbij je de oorlog vanuit persoonlijk perspectief voelt”, aldus Vincent.

In een collectie van een Zwolse fotograaf vond Paul Harmens onlangs een foto van de deportatie van joodse Zwollenaren. Dit is de eerste foto buiten Amsterdam waarop een deportatie van Joden te zien is. Ondertussen is Robijn voorover gaan zitten in zijn makkelijke stoel en vertelt gepassioneerd verder. Robijn onderstreept het belang van het hebben van deze foto. “Je kunt over de oorlog schrijven, je kunt er over vertellen, maar dit is tastbaar bewijs. Het zichtbare bewijs dat dit hier in onze stad gebeurde, op 2 oktober 1942; de plek kun je nog steeds herkennen.”
deportatieJoden BW LR NL ZlHCO 1688 1057 0006 4800dpi edit
Bijschrift: Foto van de deportatie van joodse Zwollenaren. © Historisch Centrum Overijssel/Jan Anthonie Eelsingh

Vincent Robijn merkt aan alles dat verhalen over de oorlog steeds meer verteld worden. “Vroeger werd er weinig over gepraat, maar toch heeft ieder gezin zijn eigen verhaal en langzaam komen die verhalen los.” Vincent roept dan ook eenieder op foto’s, voorwerpen of andere bewijsstukken in te leveren bij het Historisch Centrum Overijssel, om te voorkomen dat ze verloren gaan. “Ze kunnen ons altijd blijven raken, het is bewijs dat ons altijd laat nadenken over wat de oorlog betekent voor jou als mens, voor ons als maatschappij en voor de stad Zwolle. We zijn voor altijd verbonden aan deze grote geschiedenis. Elk bewijsstuk is een verrijking voor onze kennis over deze geschiedenis en een fundament voor een nieuw verhaal.”

Expositie ANNO ‘Vrijheidsverhalen van Zwolle’

De foto van de deportatie en het daarbij behorende verhaal is (afhankelijk van de ontwikkeling) na de coronacrisis te zien in ANNO, het nieuwe museum in de maak aan de Sassenstraat 11. Hier komt een doorlopende en groeiende expositie van Zwolse verhalen en voorwerpen uit de oorlog.