Op vrijdagochtend 31 maart 1945 werden 5 mannen, Hermanus Bosch (Kampen), Wilhelmus van Dijk (Zwolle), Johannes Albertus Muller (Rotterdam), Willem Sebel (Vlaardingen) en Berend IJzerman (Kampen), aan de Meppelerstraatweg gefusilleerd door de Duitse Ordnungspolizei.

Deze moordpartij was een vergelding voor een aanslag op de spoorbrug bij Dedemsvaart. Zij waren de laatste van in totaal 19 mannen die tussen 3 oktober 1944 en 31 maart 1945 in Zwolle werden gefusilleerd. Het was 2 weken voor de bevrijding van Zwolle.

Kruis Meppelerstraatweg NL ZwHCO 652 FD028692Foto: De voorloper van het huidige monument, het geplaatste kruis met enveloppe vlak na de executie. HCO - NL-ZWHCO_652_FD028692

Vrijwel direct na de executie is op de locatie waar deze plaatsvond een houten kruis geplaatst waaraan een enveloppe was bevestigd met de namen van de omgekomen mensen. Het kruis was versierd met bloemen. 

1024px Oorlogsmonument aan de Meppelerstratweg Herdenking

In 1963 is het huidige monument onthuld op de Meppelerstraatweg tussen de Johan de Wittstraat en de Adriaan Pauwstraat.
Het huidige monument is onthuld in 1963 en bestaat uit een rechthoekige steen waarop een gedenkplaat is gelegd met daarop een kruis en vijf boomstammen van beton. De schuin afgesneden zuilen staan symbool voor de eindigheid van het leven.

Het monument staat niet op de plaats waar de executie heeft plaatsgevonden. Deze was meer richting stad en is als zodanig niet meer aanwezig.

Dit moment is geadopteerd door o.b.s. De Springplank.In Zwolle zijn alle oorlogsmonumenten geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument op de datum die aanleiding was voor de oprichting ervan, ter nagedachtenis aan Zwollenaren die zijn gefusilleerd of een vliegtuig dat is neergestort.

Geschiedenisstudent Samuel de Korte heeft een boek gemaakt over de executie van deze vijf mannen. Het beschrijft wat er die ochtend gebeurde en waarom, maar het is vooral een eerbetoon aan de vijf mannen.

Zie: https://www.bol.com/nl/f/executie-aan-de-meppelerstraatweg/9200000111454644/ 

550x833